Ekokardiografi; kalbe ait yapıların ve bu yapıların fonksiyonlarının incelenmesi için kalbin çeşitli dokularından yansıtılan çok yüksek frekanslı ses dalgalarının kaydedilmesidir. Ekokardiografide  insan kulağının algılayamayacağı, frekansı 2,5 MHz ile 7,5 MHz  arasında olan ses dalgaları tanı amacıyla kullanılır. Belirtilen frekanstaki ses dalgaları, prob olarak isimlendirilen, ucundaki özel kristaller sayesinde elektrik akımını yüksek frekanslı ses dalgalarına dönüştürebilen cihazdan elde edilir.

Ekokardiyografi konjenital ve edinsel kalp hastalıklarının tanısında son yıllarda giderek yaygınlaşan bir görüntüleme  yöntemdir. 1960’ların sonundan beri beşeri tıpta bir ve iki boyutlu ekokardiyografi rutin olarak uygulanırken veteriner hekimlikte kullanılması 1970’ lerin sonunda başlamıştır. A Mod ekokardiyografi ilk defa Wolf Dieter Keidel tarafından kalp boşluklarının boyutlarının değişimlerini incelemek için kullanılmıştır.

Ekokardiografide değişik inceleme modlar bulunmaktadır. Lütfen faydalı bilgiler bölümüne bakınız. (Elektrokardiyografi Modları)